Блог

На гости на мама: Мирена Керезова 12.01.2023 11:57:06

На гости на мама: Мирена Керезова

Нова рубрика за вдъхновяващи жени

Ето я и новата ми рубрика “На гости на мама”. В нея ще ви срещам с интересни, силни и независими жени - майки, професионалисти, съпруги, вдъхновяващи личности.

В 20 форматни въпроса ще преминем през многопластовата същност на десетки дами, които ще повдигнат завесата на техния живот с деца и ще ни помогнат да разберем, че не само ние имаме трудности и драмите дебнат отвсякъде. 

За да ви представя новата рубрика, ще направя първото интервю с мен самата - шизофренично, нали :) Та, да започваме:

С какво се занимаваш в момента?

Най-вече с децата си, но когато успея да открадна време, докато спят или Алина е на ясла, снимам видеа, пиша статии, постове. Изживявам се като “мама инфлуенсър” 😀 Помагам и на няколко бранда с присъствието им в социалните мрежи. В останалите откраднати минути се занимавам с Международен студентски театрален фестивал “Данаил Чирпански”, чието трето издание беше през септември 2022, а сега идват отчетните периоди, което значи мнооого таблици.

Опиши суперсилите си с 3 думи или 33?

Комбинативна съм - мисълта ми обхваща целия процес, независимо с какво е свързан. Давам 100% от себе си във всичко, с което се захвана. Работя много бързо и организирано, особено откакто родих. За 40 мин. сън на бебето мога да свърша много неща. Не се взимам насериозно и винаги търся смешното в историята или в мен, това ми помага да мина по-лесно през драмите. Намирам ефективни решения на повечето проблеми и що се отнася до работата ми - изобщо не изпадам в драми. Абе като цяло съм готина :) 

Разкажи ни за децата си?

Първото ми дете е Алина, която в края на месеца ще стане на цели две години. Тя е истинска фурия, с огромна воля (a.k.a. инат), от новородено си пада по крясъците, ревовете и е абсолютен attention seeker. Когато тя реши (иначе казано в яслата, занималнята или с всеки друг, освен с родителите си), може да бъде истинско ангелче, което седи 2 часа на масата и се занимава с образователни игри. Изненадва ме всеки ден с нови пакости и с това колко умно може да бъде едно 2-годишно дете. 

Синът ми Александър ще направи 3 месеца. Той се роди месец по-рано и доста мъничък, но пък вече си е голям човек - цели 4 кг и половина :) Той е доста по-спокоен от Алина в същия период, но очаквам всеки момент да ми се разкрие.

Бебе(та) еднорог(зи) ли имаше или не си спала от години?

Когато се роди Али, всички ми казваха “О, не се оплаквай сега, ще видиш като пропълзи и проходи”. Истината е, че Али пропълзя на няма и 7 месеца и това беше рай! Тя се успокои значително. Та, определено не е била еднорог… 

Саши се доближава доста повече до тази представа. Вечер, например, се буди само за ядене, а през деня плаче най-вече, ако го боли коремчето. Все пак трябва да има баланс, нали?

Драма мама или “оммм”?

Аз няма как да отговоря по друг начин… Драма мама, разбира се. Но всъщност не съм от притеснителните родители - оставям Алина да се справя сама с почти всичко, пада, става, ходи боса, пие вода и куп други неща, които тревожните майки не биха позволили на детето си. От друга страна, съм много избухлива, паля на четвърт и често нещата ми изглеждат като големи драми, дори и да не са.  

Кой е бил най-тежкият ти момент, свързан с майчинството? (За хубавите не питам, защото там няма “най”)

Може би бременността ми с Александър. Всички проблеми и притеснения тогава бяха изненадващи и сякаш нямаха край. За това може да прочетете повече в сп. “9 месеца”, където разказвам цялата история. Този период на тревоги беше комбинация и с голямата нужда (и нейна, и моя) да обръщам внимание на Али, защото скоро няма да бъде сама. 

Вино, кафе или…?

И двете, но определено повече вино… И за изненада на хората - ракия също може.

Как се справяш с ежеднвените трудностите?

Не бих казала, че се справям много добре :) Определено има какво да се желае. Понякога имам чувството, че живея в пълен хаос, друг път, че всичко е идеално планирано.

Каква е твоята най-голяма страст?

Много труден въпрос за мен… Не мога да определя най-голяма страст. На периоди съм - сега съм много запалена по всичко, свързано с настоящия блог и социалните мрежи. Утре ще е нещо друго.

Разхвърлян дом и диви деца или подреден хол и тихи игри?

О, определено първото. Дори понякога да ми се иска да имам подредена къща, не ми се получава, за ужас на мъжа ми. Самата аз съм много разхвърляна.

От какво се вдъхновяваш?

Вдъхновявам се от личности, от книги, от децата си, от мъжа си, от приятелите си… Като цяло гледам да общувам с хора и да правя неща, които ме зареждат. Умея и да се самонадъхвам, което също е вид вдъхновение.

Коя е най-голямата ти мечта, извън децата, която си постигнала?

В личен план определено е къщата ни, в която се сдобихме в предпоследния ден от миналата година. Винаги сме искали да имаме голям дом с двор и някак сме работили за него. Сега предстои интересното - за да е пълно изпълнението на мечтата ни, къщата трябва да изглежда “като от мечтите ни”, което ще се постигне с доста време, нерви и, разбира се, разходи.

А ако говорим за сбъдната мечта, извън тесния ми кръг, това е първото издание на Международен студентски театрален фестивал “Данаил Чирпански”, който се роди точно като мечта в памет на нашия приятел Дани. Никой не вярваше, че е възможно няколко момичета, без институция зад гърба си, да направят международен форум от такъв мащаб, но… ето на! Направихме го цели три пъти.

А каква е следващата?

Бих казала, че за сега ще го запазя в тайна, защото не обичам да говоря твърде много за нещо, което все още е идея. Но обещавам да е много интересно и вълнуващо и да е за всички майки.

Как организираш живота си (приложения, таблици, листове, тефтери)?

Често сменям “технологията”. Но за себе си се придържам към хартиените тефтери, тип журнал. Иначе за семейния ни живот правя ивенти в календара за всичко, споделям ги с мъжа ми и то в служебния му акаунт, за да ги отрази и да си запазя часа преди колегите и клиентите му :) За много други неща използвам приложения и таблици - за списъци с подаръци, гости, покупки и т.н.

С какво се гордееш?

Може и да звучи нескромно, но мисля, че е много важно - със себе си! Има неща в живота ми, които ме карат да вярвам в невъзможни неща и да съм убедена, че мога да ги постигна. Искам да възпитам децата си така.

Препоръчай ни три книги, без значение от жанра?

Всички книги на Фредрик Бакман - написани чудесно и с много смисъл в историите. Идеални са за четене и за слушане като аудиокниги. “Тънкото изкуство да не ти пука” (Марк Менсън) - макар и превърнала се в ултра популярна книга, стигна до мен още след отпечатването си на български. Много ми помогна да изляза от бърнаута, в който се бях заклещила. Замисли ме, че има и по-важни неща, за които да ми пука. И няма как да не кажа нещо за родителство - Книгите на Алисън Шейфър. Теорията й за отглеждането на децата много съвпада с моите възгледи и открих много ценни неща в тях. 

Чувстваш ли се на мястото си или продължаваш да търсиш?

Да, напоследък особено. Но винаги търся и искам още нещо. Все има нещо малко или голямо, което искам, но ми се струва, че това е нормално и е в човешката природа. 

Намираш ли време за себе си и как го прекарваш?

Времето си без децата напоследък прекарвам пред компютъра, което пак е някакъв вид време за мен. Сега се занимавам с неща, които наистина ме палят, така че не бих го нарекла работа. А в онзи смисъл на “активна почивка”, глезене и т.н. - определено не. Но е нещо, над което се заричам, че ще работя всяка година. Да видим тази докъде ще я докараме!

Рецепта ти за усшена връзка или за щастлив самостоятелн живот?

Ние сме заедно с мъжа ми вече 12 години. Хората биха решили, че имаме какво да споделим по повода. Но бих казала - нямам идея как се получи това! Той е много търпелив, вярваме един в друг и се подкрепяме, смеем се, все още се караме много, но бързо ни минава и не на последно място - с всяка следващата година се обичаме все повече.

Какво ще ядете тази вечеря?

Този път съм го измислила още от вчера, когато бях в магазина, а не в 20 ч. да се сетя, че няма какво да ядем. Като живееш в къща, където не доставят почти нищо, си трябва планирана 😀

Та, домашни бургери - питки, телешко кюфте, айсберг, сирене за сандвич, сосове и пържен лук. Гарнитура от картофки (полуфабрикати, печени на фирна) 😀

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

На гости на мама

На гости на мама

На гости на мама: Мирена Керезова

На гости на мама: Мирена Керезова

Нова рубрика за вдъхновяващи жениЕто я и новата ми рубрика “На гости на мама”. В нея ще ви срещам с интересни, силни и независими жени - майки, професиона Нова рубрика за вдъхновяващи жениЕто я и новата ми рубрика “На гости на мама”. В нея ще ви срещам с интересни, силни и независими жени - майки, професиона 2023-01-12T16:13:08+02:00 На гости на мама: Мирена Керезова

<h4 class="text-aligncenter"><i><span style="font-weight: 400;">Нова рубрика за вдъхновяващи жени</span></i></h4> <p><span style="font-weight: 400;">Ето я и новата ми рубрика &ldquo;На гости на мама&rdquo;. В нея ще ви срещам с интересни, силни и независими жени - майки, професионалисти, съпруги, вдъхновяващи личности.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">В 20 форматни въпроса ще преминем през многопластовата същност на десетки дами, които ще повдигнат завесата на техния живот с деца и ще ни помогнат да разберем, че не само ние имаме трудности и драмите дебнат отвсякъде.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">За да ви представя новата рубрика, ще направя първото интервю с мен самата - шизофренично, нали :) Та, да започваме:</span><br /><br /></p> <p><b>С какво се занимаваш в момента?</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Най-вече с децата си, но когато успея да открадна време, докато спят или Алина е на ясла, снимам видеа, пиша статии, постове. Изживявам се като &ldquo;мама инфлуенсър&rdquo; 😀 Помагам и на няколко бранда с присъствието им в социалните мрежи. В останалите откраднати минути се занимавам с <a href="http://istfestbg.com">Международен студентски театрален фестивал &ldquo;Данаил Чирпански&rdquo;</a>, чието трето издание беше през септември 2022, а сега идват отчетните периоди, което значи мнооого таблици.</span></p> <p><b>Опиши суперсилите си с 3 думи или 33?</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Комбинативна съм - мисълта ми обхваща целия процес, независимо с какво е свързан. Давам 100% от себе си във всичко, с което се захвана. Работя много бързо и организирано, особено откакто родих. За 40 мин. сън на бебето мога да свърша много неща. Не се взимам насериозно и винаги търся смешното в историята или в мен, това ми помага да мина по-лесно през драмите. Намирам ефективни решения на повечето проблеми и що се отнася до работата ми - изобщо не изпадам в драми. Абе като цяло съм готина :)&nbsp;</span></p> <p><b>Разкажи ни за децата си?</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Първото ми дете е Алина, която в края на месеца ще стане на цели две години. Тя е истинска фурия, с огромна воля (a.k.a. инат), от новородено си пада по крясъците, ревовете и е абсолютен attention seeker. Когато тя реши (иначе казано в яслата, занималнята или с всеки друг, освен с родителите си), може да бъде истинско ангелче, което седи 2 часа на масата и се занимава с образователни игри. Изненадва ме всеки ден с нови пакости и с това колко умно може да бъде едно 2-годишно дете.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Синът ми Александър ще направи 3 месеца. Той се роди месец по-рано и доста мъничък, но пък вече си е голям човек - цели 4 кг и половина :) Той е доста по-спокоен от Алина в същия период, но очаквам всеки момент да ми се разкрие.</span></p> <p><b>Бебе(та) еднорог(зи) ли имаше или не си спала от години?</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Когато се роди Али, всички ми казваха &ldquo;О, не се оплаквай сега, ще видиш като пропълзи и проходи&rdquo;. Истината е, че Али пропълзя на няма и 7 месеца и това беше рай! Тя се успокои значително. Та, определено не е била еднорог&hellip;&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Саши се доближава доста повече до тази представа. Вечер, например, се буди само за ядене, а през деня плаче най-вече, ако го боли коремчето. Все пак трябва да има баланс, нали?</span></p> <p><span style="font-weight: 400;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/31992/files/image/img_8577_jpg.jpg" /></span></p> <p><b>Драма мама или &ldquo;оммм&rdquo;?</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Аз няма как да отговоря по друг начин&hellip; Драма мама, разбира се. Но всъщност не съм от притеснителните родители - оставям Алина да се справя сама с почти всичко, пада, става, ходи боса, пие вода и куп други неща, които тревожните майки не биха позволили на детето си. От друга страна, съм много избухлива, паля на четвърт и често нещата ми изглеждат като големи драми, дори и да не са.&nbsp;&nbsp;</span></p> <p><b>Кой е бил най-тежкият ти момент, свързан с майчинството? (За хубавите не питам, защото там няма &ldquo;най&rdquo;)</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Може би бременността ми с Александър. Всички проблеми и притеснения тогава бяха изненадващи и сякаш нямаха край. За това може да прочетете повече в <a href="https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2F9meseca.bg%2Fmaichinstvo%2Fda-se-vkopchish-v-zhivota-ot-pyrviia-ti-mig-v-koremcheto-na-mama-mirena-kerezova-razkazva%3Ffbclid%3DIwAR1lhzJ-vy-P9qfSR2eaBbgk7PdvVTdQHigMND_cGMdLn1m98m3qkDyAyhA&amp;h=AT0_7GQvusSfrox3rOPu1gFD7hw9PoQQ4U-n6rf1ReM_YuxBSet2E_i5kspFtFoNaw452qB0CdsnnnaPppfOFEX517FpkrHg6V-al7KAT2VMtz56cI3rmvLA7MTjyPlFGke5520&amp;__tn__=H-R&amp;c[0]=AT0R68otXD4lR8pSWq_TsOVhLtZAJL2XS2ytpJKYcD2Mh-rjQUe00FiKzimtPq1RWx23gzHErdWaJqEeg2ki_RH_jOmgGquqSFmLvZKz07G4Rv1dhyBqxHgfJwElfX5m8_3-6naF385eDMCp1NXjtWoqyqAWzDmYsuvP2PHvIkI5M6mk_AC77AnNkNxyZHNfiVZBpY2fU5V2" target="_blank" rel="noopener">сп. &ldquo;9 месеца&rdquo;</a>, където разказвам цялата история. Този период на тревоги беше комбинация и с голямата нужда (и нейна, и моя) да обръщам внимание на Али, защото скоро няма да бъде сама.&nbsp;</span></p> <p><b>Вино, кафе или&hellip;?</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">И двете, но определено повече вино&hellip; И за изненада на хората - ракия също може.</span></p> <p><b>Как се справяш с ежеднвените трудностите?</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Не бих казала, че се справям много добре :) Определено има какво да се желае. Понякога имам чувството, че живея в пълен хаос, друг път, че всичко е идеално планирано.</span></p> <p><b>Каква е твоята най-голяма страст?</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Много труден въпрос за мен&hellip; Не мога да определя най-голяма страст. На периоди съм - сега съм много запалена по всичко, свързано с настоящия блог и социалните мрежи. Утре ще е нещо друго.</span></p> <p><b>Разхвърлян дом и диви деца или подреден хол и тихи игри?</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">О, определено първото. Дори понякога да ми се иска да имам подредена къща, не ми се получава, за ужас на мъжа ми. Самата аз съм много разхвърляна.</span></p> <p><b>От какво се вдъхновяваш?</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Вдъхновявам се от личности, от книги, от децата си, от мъжа си, от приятелите си&hellip; Като цяло гледам да общувам с хора и да правя неща, които ме зареждат. Умея и да се самонадъхвам, което също е вид вдъхновение.</span></p> <p><b>Коя е най-голямата ти мечта, извън децата, която си постигнала?</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">В личен план определено е къщата ни, в която се сдобихме в предпоследния ден от миналата година. Винаги сме искали да имаме голям дом с двор и някак сме работили за него. Сега предстои интересното - за да е пълно изпълнението на мечтата ни, къщата трябва да изглежда &ldquo;като от мечтите ни&rdquo;, което ще се постигне с доста време, нерви и, разбира се, разходи.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/31992/files/image/img_4746.jpg" /></span></p> <p><span style="font-weight: 400;">А ако говорим за сбъдната мечта, извън тесния ми кръг, това е първото издание на Международен студентски театрален фестивал &ldquo;Данаил Чирпански&rdquo;, който се роди точно като мечта в памет на нашия приятел Дани. Никой не вярваше, че е възможно няколко момичета, без институция зад гърба си, да направят международен форум от такъв мащаб, но&hellip; ето на! Направихме го цели три пъти.</span></p> <p><b>А каква е следващата?</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Бих казала, че за сега ще го запазя в тайна, защото не обичам да говоря твърде много за нещо, което все още е идея. Но обещавам да е много интересно и вълнуващо и да е за всички майки.</span></p> <p><b>Как организираш живота си (приложения, таблици, листове, тефтери)?</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Често сменям &ldquo;технологията&rdquo;. Но за себе си се придържам към хартиените тефтери, тип журнал. Иначе за семейния ни живот правя ивенти в календара за всичко, споделям ги с мъжа ми и то в служебния му акаунт, за да ги отрази и да си запазя часа преди колегите и клиентите му :) За много други неща използвам приложения и таблици - за списъци с подаръци, гости, покупки и т.н.</span></p> <p><b>С какво се гордееш?</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Може и да звучи нескромно, но мисля, че е много важно - със себе си! Има неща в живота ми, които ме карат да вярвам в невъзможни неща и да съм убедена, че мога да ги постигна. Искам да възпитам децата си така.</span></p> <p><b>Препоръчай ни три книги, без значение от жанра?</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Всички книги на Фредрик Бакман - написани чудесно и с много смисъл в историите. Идеални са за четене и за слушане като аудиокниги. <a href="https://dramamama.bg/article/tanko-li-e-tankoto-izkustvoto-da-ne-ti-puka" target="_blank" rel="noopener">&ldquo;Тънкото изкуство да не ти пука&rdquo;</a> (Марк Менсън) - макар и превърнала се в ултра популярна книга, стигна до мен още след отпечатването си на български. Много ми помогна да изляза от бърнаута, в който се бях заклещила. Замисли ме, че има и по-важни неща, за които да ми пука. И няма как да не кажа нещо за родителство - Книгите на Алисън Шейфър. Теорията й за отглеждането на децата много съвпада с моите възгледи и открих много ценни неща в тях.&nbsp;</span></p> <p><b>Чувстваш ли се на мястото си или продължаваш да търсиш?</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Да, напоследък особено. Но винаги търся и искам още нещо. Все има нещо малко или голямо, което искам, но ми се струва, че това е нормално и е в човешката природа.&nbsp;</span></p> <p><b>Намираш ли време за себе си и как го прекарваш?</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Времето си без децата напоследък прекарвам пред компютъра, което пак е някакъв вид време за мен. Сега се занимавам с неща, които наистина ме палят, така че не бих го нарекла работа. А в онзи смисъл на &ldquo;активна почивка&rdquo;, глезене и т.н. - определено не. Но е нещо, над което се заричам, че ще работя всяка година. Да видим тази докъде ще я докараме!</span></p> <p><b>Рецепта ти за усшена връзка или за щастлив самостоятелн живот?</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Ние сме заедно с мъжа ми вече 12 години. Хората биха решили, че имаме какво да споделим по повода. Но бих казала - нямам идея как се получи това! Той е много търпелив, вярваме един в друг и се подкрепяме, смеем се, все още се караме много, но бързо ни минава и не на последно място - с всяка следващата година се обичаме все повече.</span></p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/31992/files/image/_dsc7385.jpg" /></p> <p><b>Какво ще ядете тази вечеря?</b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Този път съм го измислила още от вчера, когато бях в магазина, а не в 20 ч. да се сетя, че няма какво да ядем. Като живееш в къща, където не доставят почти нищо, си трябва планирана 😀</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Та, домашни бургери - питки, телешко кюфте, айсберг, сирене за сандвич, сосове и пържен лук. Гарнитура от картофки (полуфабрикати, печени на фирна) 😀</span></p>

, , , ,
Сравнение на продукти